Barišić novo pojačanje Podgorice

Luka Barišić novi je član Podgorice. Nakon Mladena Vujića, Barišić je drugo pojačanje našeg tima za narednu sezonu.

Luka Barišić rođen je u Osijeku 3. januara 1998. godine, visok 208 centimetara, a igra na poziciji krilnog centra.  Nakon završene srednje škole u Zagrebu, školovanje je nastavio u Americi, a nakon pet godina studija i igranja na koledžima, sada je red na profesionalnu karijeru.

-Stvarno sam srećan što dolazim u uređen klub kao što je Podgorica, koji će mi biti prvi klub nakon moje karijere u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon niza razgovora sa trenerom Bogavcem svidio mi se projekat Podgorice i procijenio sam da je to idealna sredina i odlična prilika za mene da se dokažem u Evropi nakon koledža – kazao je Barišić za klupski sajt.

Luka je bio član mladih reprezentativnih selekcija Hrvatske, košarkaški put počeo je u Vrijednosnicama Osijek gdje je odradio kadetski staž, nakon čega je prešao u Cedevitu, sa kojom je postao juniorski prvak Hrvatske i gdje je bio jedan od najboljih igrača. U dvije sezone igrao je juniorsku Evroligu za Cedevitu, a bio je i član U18 reprezentacije Hrvatske.

Nakon toga kreće američka avantura. Kao brucoš imao je prosjek 26 poena za Hajlend Komjuniti. U sezoni 2018/2019 imao je prosjek 17,9 poena i 6,8 skokova po utakmici, sa čak 27 dvocifrenih utakmica i pet dabl-dabl učinaka. U sezoni 2019/2020 debitovao je u NCAA za Teksas San Antonio – odigrao 32 meča sa prosjekom 6,6 poena и 3 skoka po utakmici, dok je zbog korone u narednoj upisao 14 nastupa. U prethodnoj sezoni bio je na koledžu Vestern Ilinois, gdje je prebacio 150 na tri statističke rubrike (poeni, skokovi i asistencije), a sezonu je završio sa prosjekom 14 poena, 6 skokova,uz procenat šuta 40%. Imao je četiri uzastopne utakmice od 20 poena (od 3. do 17.februara)….